Hou van je Huis

In opdracht van Hou van je Huis is Klimaatnerds uitvoerder in de Haagse wijkaanpak voor duurzaam energiegebruik. De Klimaatwerkers staan in een wijk en geven daar advies over energiebesparing. Dit doen zij bij een zeecontainer die in de wijk wordt neergezet als tijdelijk kantoor. Afhankelijk van de wijk gaan de gesprekken meer over kleine maatregelen die makkelijk geld besparen of juist meer over subsidie regelingen die aansluiten op maatregelen op de lange termijn.

Wij maken in dit project het verschil door onze proactieve aanpak. In het verleden zaten de adviseurs binnen om vragen te ontvangen. Onze studenten gaan het gesprek aan vóór de container, waardoor de drempel voor een gesprek een stuk lager ligt. Wij hebben ook studenten in dienst die bewoners te wordt staan met een andere culturele achtergrond. Het is gebleken dat ook dit drempelverlagend werkt.

MKB ‘werk aan de winkel’

MKB project Gemeente Den Haag afdeling energietransitie.

In samenwerking met de afdeling-energietransitie van de gemeente Den Haag, is Klimaatnerds ingezet om MKB’ers te informeren over energiebesparing. Door de inzet van een gratis energiescan en een collectieve inkoopactie wisten wij ondernemers op weg te helpen naar hun eerste duurzame stap. Daarnaast gingen wij ook met winkelend publiek in gesprek over hun ideeën bij winkeliers die verduurzamen. Bijvoorbeeld of zij er bezwaar tegen hebben dat winkeliers in de koudere maanden hun deuren dicht houden om energie te besparen.

Wij wisten het verschil te maken door met een jong team te werken die getraind waren om met ondernemers in gesprek te gaan en bij winkeliers naar binnen te gaan, het kosten-baten verhaal duidelijk uit te leggen en aanvullende vragen van ondernemers duidelijk te beantwoorden.

Duurzaam Den Haag

In samenwerking met Duurzaam Den Haag voert Klimaatnerds verschillende acties uit. Tijdens een zogeheten regentonnen actie begeleiden de Klimaatnerds in de voorbereiding, nazorg en op de dag van de actie. Daarnaast zetten wij klimaatwerkers ook in om als gespreks/tafel-begeleider te fungeren tijdens wijk-bijeenkomsten.